22 червня 2021

Спецпрограми 2021: Книжки майбутнього

Готуємося до Книжкового Арсеналу, але не забуваємо й про власні спецпрограми. Цього разу знайомимо вас із освітньою програмою "Книжки майбутнього".


У межах програми відбудеться дводенний воркшоп "Від скролітелінгу до мультимедії: текстові проєкти в мережі" – з лекційною та практичною частинами. Він буде цікавий авторам художньої та нонфікшн літератури, які хотіли б навчитися ефектно популяризувати свої тексти у мережі, а також дизайнерам, ілюстраторам та іншим креативним фахівцям, що працюють із текстовими проєктами.


Як менеджерити мультимедійний текстовий проєкт, де знайти для колаборації дизайнерів, художників, музикантів, які форми подачі тексту існують на сьогодні, якими проєктами надихатися – усі ці питання стануть темами лекцій. Після теоретичної частини на учасників воркшопу чекає практика, що дасть змогу закріпити тримані навички, працюючи над тестовими ідеями в групах.


"Розвиток цифрових технологій дає можливості презентувати свої тексти аудиторії в дуже яскравих та небуденних форматах. Романи в мобільних додатках, трансмедійні проєкти, скролітелінг – безліч нових форм відкрилася і авторам, і читачам. Треба лише вміти ними користуватися та не стримувати свою фантазію.


Під час нашого дводенного воркшопу, присвяченого текстовим проєктам в мережі, ми спробуємо зробити саме це: дати поживу для фантазії учасників та навчити деяким практичним моментам у роботі з веббазованими текстовими проєктами", – коментує кураторка програми Вікторія Наріжна.


За її словами, досвід проведення двох конкурсів "Книжка майбутнього" показав, що номінація "Експеримент у цифрі", присвячена інноваційним книжковим проєктам, реалізованим виключно в цифровому форматі, виявлялася найбільш слабшою.


Тому команда Book Space вирішила заповнити цю лакуну і нагадати авторам, що презентація текстів у мережі – це найпростійший та найефективніший спосіб незалежної публікації. І що сучасні підходи дозволяють робити це яскраво й творчо.


"Саме тому під час воркшопу ми спробуємо поговорити з експертами про найцікавіші інструменти, які дає інтернет: скролітелінг та мультимедійність, серіальність й роботу з мобільними додатками. Сподіваємося, це надихне й стимулює авторів до створення нових якісних проєктів", – додала Вікторія.


Читайте також про інші наші спецпрограми: "Бібліотека ХХІ", "Тандеми", "не/знане", дитячу програму "Занадто близько", видавничу та музичну програми.