15 червня 2021

Спецпрограми 2021: Бібліотека ХХІ

Поки ми налагоджуємо партнерства для наших спецпрограм, можемо познайомити вас зі ще однією "Бібліотекою ХХІ". В межах програми плануємо 5 тематичних подій, павільйон інновацій і виставку.


Програма буде присвячена умовній "Бібліотеці майбутнього". Разом із нашими гостями ми спробуємо зазирнути в майбутнє і поміркувати над тим, яким буде майбутній читач, якому типу інформації надаватиме перевагу, як зміниться читання, як виглядатимуть новітні бібліотеки.


"Ця програма народилася з нашого спільного фантазування і кількох запеклих дискусій про те, як буде розвиватися читання і бібліотеки. Зізнаємося, що в нашій команді є великі любителі виключно паперових книжок. Є ті, хто любить майже виключно електронні. Є такі, хто не звертає увагу на формат. Є любителі аудіокнижок, а також ті, хто не може слухати, як хтось читає книжку не з інтонаціями внутрішнього голосу.


Ми міркували над тим, як люди читатимуть книжки в майбутньому і наскільки це буде схоже на традиційну книжку, чи будуть існувати фізичні бібліотеки і якою буде їхня роль", – розповідає співкураторка програми Стефана Цебренко.


Чому для нас ця тема особливо важлива, пояснює співкураторка Юлія Лактіонова: "Наразі питання читання і нечитання як ніколи стало дуже актуальним. Що ми маємо зробити, щоб наші діти читали, щоб суспільство майбутнього було освіченим та фаховим? Це все складні комплексні питання, які потребують розробки різних сценарієв на всіх рівнях.


Створюючи Бібліотеку ХХI, ми намагаємося показати привабливість найуспішніших бібліотек сучасності та потенціал бібліотек майбутнього; що відбувається з нами, коли ми читаємо та як еволюціонували книжкові формати крізь століття".


Ми розуміємо, що читання майбутнього неможливе без ґаджетів та інновацій, тому вагомою частиною програми стане наш павільйон інновацій, в якому ми розмістимо виготовлені спеціально до фестивалю винаходи, пов’язані з читанням. До створення цих розробок ми залучаємо місцевих фахівців різних сфер, які докладуть усіх зусиль, щоб ці творіння стали якісними, ексклюзивними й неповторними.


Нагадаємо, що цього року ми також готуємо для вас програму "не/знане", дитячу програму "Занадто близько", видавничу, музичну програми та інші.