4 червня 2021

Спецпрограми 2021: не/знане

Продовжуємо знайомити вас із нашими цьогорічними спецпрограмами. Для нас важливе творення нової близькості не тільки всередині країни, а й з іншими країнами, особливо далекими та незнаними.


З цією метою ми розробили окрему спецпрограму, присвячену маловідомим в Україні мовам та культурам. Разом із не/знане ми спробуємо розширити горизонти літератур тих країн, які не є постійними сторімейкерами у нашому культурному полі, проте є цікавими, самобутніми і точно заслуговують на особливу увагу.


Ми хочемо провести своєрідне дослідження незнаних нам літератур через мову носія, доторкнутися до невідомого через особисті історії та творчість запрошених авторів та авторок з кількох країн світу.


Протягом трьох днів фестивалю ми чутимемо мови різних країн, спробуємо зрозуміти смисли й красу їхніх літератур і познайомимося з іменами, що є невід’ємною частиною сучасних літературних процесів.


У межах програми відбудеться 5 дискусій на тему літератур маловідомих нам країн, а також заключна подія щодо репрезентації української літератури як маловідомої за кордоном.


«Цьогорічна програма буде вже третьою ітерацією роботи з темою маловідомих літератур від кураторської команди Book Space. Починали ми з Terra Incognita, яка мала стати спеціальною програмою Book Space у 2020-му. Через пандемію ми не змогли вповні реалізувати цей задум, проте під час онлайнмарафону записали кілька цікавих інтерв’ю із представниками та представницями літературного процесу ПАР, Колумбії та Ісландії.


Сподіваємось, цього року пандемія не стане нам на заваді і ми зможемо зустрітися з усіма нашими іноземними гостями й нарешті спільно створити нову близькість, якої усі так потребуємо», коментує кураторка програми Вікторія Старикова.


Поки ми готуємо для вас решту спецпрограм, читайте також про дитячу програму «Занадто близько» та видавничу програму.


До зустрічі!