29 червня 2021

Book Space провів на Книжковому Арсеналі рев’ю трансмедійних книжкових проєктів

Міжнародний книжковий фестиваль Book Space разом із конкурсом “Книжка майбутнього” організували експертний перегляд ідей інноваційних проєктів. Подія під назвою “Від книжки до всесвіту: рев’ю ідей трансмедійного сторітелінгу” відбулася в межах професійної програми “Книжкового Арсеналу”.



До участі у рев’ю відібрали чотири проєкти із 14 заявок. На розгляд приймали заявки від авторів та видавців, які вважають, що для сучасної книжки замало сторінок із літерами і які мріють створити книжковий проєкт, що виходить за рамки звичного й використовує можливості інших медій: відео, мобільного додатку, вебплатформи, перформансу, виставки тощо.


Під час заходу автори та авторки проєктів презентували свої ідеї перед експертною групою. Кожен із учасників та учасниць отримав консультації щодо того, як можна покращити проєкт, побачити інші ракурси ідеї, покращити її слабкі місця, виправити помилки.


До складу експертної групи, що розглядала проєкти, увійшли: Анастасія Євдокимова, експертка з промоції читання, кураторка культурних та освітніх програм, вчителька української літератури; Сергій Полежака, співзасновник та CEO студії імерсивного сторітелінгу New Cave Media, колишній фотожурналіст та відеограф; Олексій Кушнір: керівник відкритої студії подкастів IZONE Media, автор і продюсер подкастів, співавтор подкасту “Подкаст підкаст”, ексжурналіст; Вікторія Наріжна: ідейна натхненниця Book Space, кураторка освітньої програми “Книжки майбутнього”, співзасновниця конкурсу “Книжка майбутнього”, ентузіастка книжкових інновацій.


За підсумками рев’ю, партнер події – літературна агенція OVO – підтримає проєкт Мар'яни Бекало "Котяча утопія". Агенція повністю спродюсує подальшу реалізацію проєкту.


Інші троє учасників та учасниць можуть отримати по одній персональній консультації від трьох членів та членкинь експертної групи: щодо загального ходу проєкту на подальших етапах його реалізації в Анастасії Євдокимової та/або Вікторії Наріжної, а також щодо створення подкастів – в Олексія Кушніра.


“Досвід проведення двох конкурсів “Книжка майбутнього” дуже ясно показав, що інновації в книжковій сфері доволі безсистемні, а сміливі новаторські проєкти з’являються переважно силами окремих ентузіастів з числа авторів та видавців. Ми зрозуміли, що важливо не лише проводити конкурс раз на рік, а й давати видавцям й незалежним авторам інструменти і знання, які дозволять їм експериментувати краще та сміливіше.


Ми звернули увагу, що попри тренд трансмедійності (чи то кросмедійності) на Заході, в Україні з’являються лише поодинокі сильні трансмедійні проєкти. Тому й вирішили провести це рев’ю, яке, вважаю, пройшло успішно”, – коментує Вікторія Наріжна.


Проєкти, що брали участь в рев’ю “Від книжки до всесвіту”, після реалізації, можуть бути подані на конкурс “Книжки майбутнього”.


Чекаємо на ваші інновації й зустрінемось у вересні.